Quantcast
Channel: Σημαντικοί Έλληνες - ellines.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 151

Η ιδιοφυής σχεδιάστρια μόδας που κατέκτησε την Παγκόσμια Βιομηχανία της Μόδας

$
0
0

Η ιδιοφυής σχεδιάστρια μόδας που κατέκτησε την Παγκόσμια Βιομηχανία της Μόδας

Μαίρη Κατράντζου

Σημαντικοί Έλληνες

Η Μαίρη Κατράντζου είναι Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας, διεθνώς αναγνωρισμένη για το ταλέντο και την ευρηματικότητα της. Κατά καιρούς έχει δεχθεί διθυραμβικά σχόλια από το περιοδικό Vogue, έχει κερδίσει βραβεία μόδας όπως αυτό του Αναδυόμενου Ταλέντου στην Βρετανία (2011) αλλά και το Βραβείο Σχεδιάστρια της Χρονιάς (2012) από το περιοδικό Elle. Το αστείρευτο ταλέντο και η εργατικότητα της την οδήγησαν στην επιτυχία, αφού κατάφερε να μπει στον διεθνή χώρο της μόδας και να κυριαρχήσει, να επαναφέρει τα prints και να επαναπροσδιορίσει με την αισθητική της τη μεγάλη βιομηχανία της μόδας. Οι ξεχωριστές δημιουργίες της έχουν φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο, ενώ έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Victoria Secret, Longchamp, Adidas κ.α.

 

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 1983, και μπορεί να πει κανείς πως το ταλέντο και η αισθητική κατά κάποιο τρόπο τής «κληροδοτήθηκαν», αφού η μητέρα της είναι γνωστή διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, ενώ ο πατέρας της ασχολείται με την κλωστοϋφαντουργεία, έχοντας πίσω του ένα ένδοξο παρελθόν, καθώς η οικογένεια του ήταν αυτή που «σημάδεψε» τα αθλητικά παπούτσια στην Ελλάδα, με την μάρκα «Σπορτέξ». 

Το 2003, ξεκίνησε να φοιτά στην αρχιτεκτονική στο Rhode School of Design, στην Αμερική, αλλά λίγο διάστημα αργότερα άφησε τις σπουδές της εκεί για να ακολουθήσει το όνειρό της πήγε στο Central Saint Martins College Art and Design στο Λονδίνο, όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό. 

 

Η Μαίρη Κατράντζου με τη μητέρα της.

 

Το 2005, αποφοίτησε από το κολλέγιο και εκεί ήταν η στιγμή που εγκατέλειψε τις εκτυπώσεις για εσωτερικούς χώρους και μεταφέρθηκε στις εκτυπώσεις στη μόδα και στα υφάσματα. Το πρώτο «άνοιγμα» στην καριέρα της έγινε το 2008, στο σόου των αποφοίτων του Saint Martins, όπου παρουσίασε τις πρώτες της δημιουργίες, με κεντρικό θέμα τις εκτυπώσεις από υπερμεγέθη κοσμήματα πάνω σε φανελένια φορέματα, τα οποία δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση ότι φορούσαν γιγάντια αξεσουάρ, που θα ήταν πολύ βαριά στην πραγματικότητα. 

Η συλλογή της έλαβε μια υποψηφιότητα για το Βραβείο Επαγγελματισμού από την L’Oreal και τα Harrods, ενώ τον ίδιο χρόνο έκανε το ντεμπούτο της στη Χειμερινή Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του κοινού και των περιοδικών μόδας. 

 

 

To 2009, άνοιξε την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, όπου παρουσίασε την πρώτη συλλογή της ready-to-wear, (άνοιξη-καλοκαίρι 2009) με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας και του New Gen, που μέσω του προγράμματος χορηγιών στήριξε τη σχεδιάστρια για 6 συνεχόμενες σεζόν (από την Άνοιξη-Καλοκαίρι 2009 έως το Φθινόπωρο-Χειμώνα 2011). Παρά τη μικρή συλλογή με μόλις εννέα φορέματα, η Κατράντζου ανέλαβε να συνεργαστεί με 15 εμπόρους, μεταξύ των οποίων οι Browns, Joyce και Colette. «Δεν είχα βάλει ούτε τιμές πάνω στα ρούχα, ήταν η πρώτη φορά γι αυτό και δεν ήμουν προετοιμασμένη» έχει πει σε συνέντευξη της.  

Μια κολεξιόν για το Topshop παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου για το φθινόπωρο/χειμώνα 2010 και ήταν διαθέσιμο στα καταστήματα τον Φεβρουάριο του 2011, ενώ τα ρούχα εξαντλήθηκαν μέσα στις πρώτες ημέρες από την κυκλοφορία τους. Η πρώτη διάκριση δεν άργησε να έρθει, το 2010, κέρδισε το βραβείο Swiss Textiles, στη Ζυρίχη και διαδέχθηκε έτσι τον Alexander Wang, προηγούμενο κάτοχο του βραβείου.

 

Απονομή βραβείου Swiss Textiles  

 

Λίγα χρόνια αργότερα, μια από τις πιο μεγάλες εταιρείες αθλητικών ειδών προσέγγισε τη Μαίρη Κατράντζου και της ζήτησε συνεργασία. Το 2014 ήταν η χρονιά που η σχεδιάστρια άφησε για λίγο “στην άκρη” τα αμπιγιέ φορέματα και σε συνεργασία με την Adidas έφτιαξαν μια σειρά αθλητικών ρούχων και αξεσουάρ με την υπογραφή της σχεδιάστριας. 

 Η Μαίρη Κατράντζου “τόλμησε και τα κατάφερε” έχει γράψει η αγγλική Vogue, εφάρμοσε μια καινοτομία, παρουσιάζοντας ρούχα με έντονα χρωματιστά prints σε ολόκληρη την επιφάνειά τους. «Όταν ξεκίνησα, τα prints στον χώρο της μόδας ήταν συγκεκριμένα. Οι άνθρωποι φορούσαν floral ή γεωμετρικά σχήματα, αλλά δεν συνήθιζαν να «φορούν» ένα μπουκάλι άρωμα, για παράδειγμα» έχει πει σε συνέντευξή της.

 

 

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Μαίρη Κατράντζου έκλεισε δέκα χρόνια παρουσίας στον χώρο της υψηλής ραπτικής και τα γιόρτασε στην Εβδομάδα μόδας του Λονδίνου. «Αυτά τα δέκα χρόνια ήταν δύσκολα, αλλά µου χάρισαν ένα υπέροχο ταξίδι δηµιουργίας. Υπάρχουν στιγµές που δύσκολα θα ξεχάσω, όπως όταν πρωτοπήρε ρούχο µου η διάσηµη boutique ‘‘Colette’’ του Παρισιού, της οποίας τις βιτρίνες χάζευα από τότε που ήµουν παιδί. Μετά από δέκα χρόνια δουλειάς αισθάνοµαι πιο απελευθερωµένη και πιο σίγουρη για τον εαυτό µου. Είµαι τυχερή που έκανα επάγγελµα αυτό που αγαπώ», δήλωσε τη βραδιά του Show. 

Τα μοντέλα φόρεσαν τις δημιουργίες της σχεδιάστριας ή αλλιώς τα “έργα τέχνης”, όπως χαρακτηρίστηκαν από τον αγγλικό τύπο, και σε συνδυασμό με την επιβλητική και πομπώδη μουσική επένδυση του Έλληνα συνθέτη διεθνούς φήμης, Vangeli, έφτιαξαν μια ατμόσφαιρα που μετέφερε τον θεατή στον μοναδικό κόσμο της σχεδιάστριας. 

 

 

Η σχέση της με την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη κοντινότητα, κάτι που μπορεί να διακρίνει κάποιος στα ρούχα που σχεδιάζει αλλά και στις επαγγελματικές συνεργασίες που επιλέγει να κάνει. 

Πρόσφατα σχεδίασε τα κοστούμια μιας χορευτικής παράστασης του πολυβραβευμένου Βρετανού χορογράφου Ράσελ Μάλιφαντ, σε μουσική του Έλληνα συνθέτη Vangeli.

 Η παράσταση αυτή παρουσιάζει τον ελληνικό παραδοσιακό χορό μέσα από τη σύγχρονη ματιά του καλλιτέχνη και σε συνδυασμό με τα χρωματιστά κοστούμια της σχεδιάστριας ταξιδεύει αυτόματα τον θεατή στον Ελληνικό πολιτισμό. 

 

 

Η δεκαετής παρουσία της στον χώρο της μόδας μετρά πολλές επιτυχίες, τα ρούχα και τα ντελικάτα υφάσματα που χρησιμοποιεί έχουν φορεθεί από την πρώην πρώτη κυρία της Αμερικής, Μισέλ Ομπάμα αλλά και την τωρινή, Μελάνια Τραμπ. Ο καλλιτεχνικός κόσμος και ιδιαιτέρως το Hollywood λατρεύουν τα φορέματα της Ελληνίδας σχεδιάστριας, με τις Beyonce, Adele, Sarah Jessica Parker και Cate Blanchett, μεταξύ άλλων, να υποκλίνονται στις δημιουργίες της. 

Η ίδια επιλέγει να φοράει πάντα μαύρα ρούχα και σχεδόν ποτέ δικές της δημιουργίες. “Νομίζω ότι υπάρχουν δύο τύποι σχεδιαστών: αυτοί που φορούν τα δικά τους ρούχα και γίνονται υπερασπιστές της μάρκας τους και εκείνοι που φορούν μονόχρωμα ρούχα για να μετατοπίσουν το επίκεντρο μακριά από τους εαυτούς τους και κοντά στο έργο τους. Σίγουρα ανήκω στη δεύτερη κατηγορία” έχει δηλώσει σε συνέντευξή της. 

 

 

Τα ρούχα της σήμερα πωλούνται παγκοσμίως σε περισσότερα από 200 καταστήματα μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Selfridges, Harvey Nichols, Barneys, Neiman Marcus, Colette, 10 Corso Como, Joyce, Luisa via roma, Mytheresa, Hiphunters, Stylebop, Opening Ceremony και Net a Porter καθώς και σε 47 χώρες. 

Η τελευταία σημαντική συνεργασία της σχεδιάστριας είναι αυτή με την αμερικανική εταιρεία  Victoria Secret. «Η ομορφιά αυτής της συλλογής έγκειται στη δυαδικότητα των αντικειμένων. Τα κομμάτια μπορούν να φορεθούν ως εσώρουχα ή ως κανονικά ρούχα, έτσι όλα τα υφάσματα έχουν διπλό σκοπό», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της. 

 

 

Παρόλο που είναι μόλις 35 ετών έχει “πατήσει” κορυφές ψηλές μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφήνοντας τη δική της προσωπική σφραγίδα στον χώρο της Παγκόσμιας Μόδας.

Η Μαίρη Κατράντζου είναι μια ιδιοφυής, νέα γυναίκα που με οδηγό το ταλέντο και την εργατικότητα της έχει πετύχει. Αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση για τις νέες γενιές Ελλήνων σχεδιαστών (και όχι μόνο), αφού τόλμησε και τα κατάφερε. Μοιράζεται λίγο από τον πολύχρωμο εσωτερικό κόσμο της μέσω των δημιουργιών της, κουβαλώντας και αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 151

Trending Articles